Sporazum o zoni slobodne trgovine osam bivših republika SSSR

Rusija, Ukrajina i još šest bivših sovjetskih republika iz Zajednice nezavisnih država (ZND) potpisale su u utorak sporazum o formiranju zone slobodne trgovine. Rusija, Ukrajina, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan potpisali su sporazum o zoni slobodne trgovine. Azerbejdžan, Uzbekistan i Turkmenistan će do kraja godine razmotriti moguhcnost pridruživanja. Sporazum je postignut posle duge, žustre i konstruktivne debate. Trgovinska razmena između država članica ZND, naveo je Putin, porasla je 48 odsto i iznosi više od 138 milijardi dolara u prvoj polovini ove godine. Rusija je, kao i mnoge bivše sovjetske republike potpisala 1994. sporazum o uspostavljanju zone slobodne trgovine, ali da ga nije ratifikovala. Sudeći po indikatorima trgovine u odsustvu sporazuma o zoni slobodne trgovine, moglo bi samo da se zamisli kakav bi rast zabeležila ruska trgovina da je zona bila formirana.

Sporazum o zoni slobodne trgovine osam bivših republika SSSRRusija, Ukrajina i još šest bivših sovjetskih republika iz Zajednice nezavisnih država (ZND) potpisale su u utorak sporazum o formiranju zone slobodne trgovine, saopštio je ruski premijer Vladimir Putin.

"Rusija, Ukrajina, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan  potpisali su sporazum o zoni slobodne trgovine. Azerbejdžan, Uzbekistan i Turkmenistan će do kraja godine razmotriti moguhcnost pridruživanja", istakao je Putin na konferenciji za novinare posle sastanka šefova vlada država članica ZND u Sankt Peterburgu, preneo je Itar-Tass.

Putin je uoči sastanka rekao da je sporazum postignut posle duge, žustre i konstruktivne debate.

Trgovinska razmena između država članica ZND, naveo je Putin, porasla je 48 odsto i iznosi više od 138 milijardi dolara u prvoj polovini ove godine.

Ruski premijer je podsetio da je Rusija, kao i mnoge bivše sovjetske republike potpisala 1994. sporazum o uspostavljanju zone slobodne trgovine, ali da ga nije ratifikovala.

"Sudeći po indikatorima trgovine u odsustvu sporazuma o zoni slobodne trgovine, moglo bi samo da se zamisli kakav bi rast zabeležila naša trgovina da je zona bila formirana", dodao je Putin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik